Wat wil ik met mijn leven…?

photo-1447752875215-b2761acb3c5dEen moeilijke vraag, die jongeren in deze tijd steeds vroeger moeten beantwoorden. Ook ik sta nu weer voor een beslissing waarvan ik zelf niet weet wat het beste is. Misschien herken je dit wel, dus als je benieuwd ben voor welke keuze ik sta, en hoe ik tot een oplossing probeer te komen, lees dan zeker verder!ย Ik weet het nog goed, ik was rond de 14 jaar, en moest beslissen welke kant ik op wilde, en had eigenlijk 2 keuzes. Handel & Verkoop of Zorg & Welzijn. Ik wist eigenlijk bijna meteen al dat ik de zorg kant niet op wilde, en dat scheelde al een hoop.

2 jaar later stond ik weer voor een beslissing. Een vervolgopleiding doen op mijn Handel & Verkoop diploma, of heel wat anders? Helaas kies ik soms te snel voor de safe side, waardoor ik dus nu bijna mijn Verkoop specialist diploma heb.

Helaas? Okรฉ dat zeg ik niet goed, ik heb aan de stage’s bij mijn opleiding veel gehad, en ben vooral daardoor (denk ik) opener geworden tegenover mensen. Ook heb ik nu altijd een back-up, stel dat er iets tegenzit qua banen, dan kan ik altijd nog in winkelsย gaan werken met een diploma.

De keuze die ik nu moet maken is,
– of ik ga een jaar een niveau 4 opleiding filiaalmanager doen waar ik minder dan zin in heb, en kan daarna een hbo opleiding gaan doen waarvan ik niet zeker weet of dat te behalen is voor mij. (Ik heb een KL diploma) Maar waarmee ik wel hogerop kan komen.

– of ik ga 4 jaar naar de Cibap school, (dit is een MBO school voor beeldvorming) en heb na 4 jaar mijn diploma. Ik ben daar vandaag (het was zaterdag toen ik dit schreef) naar een open dag geweest, en ik vind het echt ontzettend leuk! Ik ga echt mijn best doen op door de intake heen te komen, het is namelijk best een zware intake. Je moet een dummie met je eigen werk laten zien, en op de intakemiddag een opdracht maken.

Dit zijn mijn opties, en ik vind het een ontzettend lastige beslissing, want het heeft allebei z’n voor en nadelen. Maar door de tips die ik zo ga geven heb ik heel wat meer duidelijkheid gekregen en heb het idee dat ik er wel uitkom! ๐Ÿ™‚

Hieronder een paar tips die mij tot zover heel erg hebben geholpen.

  • Voordat je aan iedereen meningen gaat vragen, bedenk eerst zelf goed wat je er van vind, en wat je het liefst zou kiezen. We hebben meestal wel een first choice, al hoef je daarbij nog niet echt aan de voor- en nadelen te denken. Dit kan heel goed zijn, omdat we onze keuzes vaak veel te veel laten afhangen van wat andere mensen vinden. Erg jammer, en je hebt alleen jezelf er maar mee.
  • Soms kom je er niet uit, en zo was het ook bij mij. Ik heb met alle mensen die mij weer een andere manier kennen gevraagd wat zij er van vinden, en ook al kunnen deze mensen niet zeggen wat voor een keuze jij moet maken, het kan je wel helpen en voor duidelijkheid zorgen.
  • Ga naar open dagen! Dit is een tip waar we vaak niet zoveel zin in hebben, maar echt, ik had het ook, bij de ene school dacht ik, hm, wat vind ik hiervan? En bij de Cibap school werd ik echt helemaal enthousiast van hoe zij te werk gaan, de opdrachten die ik daar allemaal zag liggen, wauw, wat een uitdagingen!
  • De laatste tip, maak je niet gek. Een opleiding is zeker heel belangrijk, maar als ik je vertel dat meer dan de helft van de Nederlanders iets anders doet dan waar ze voor geleerd hebben, zal het misschien iets minder druk op je leggen. Het is fijn als je doet waar je goed in bent, en waar je enthousiast van kunt worden, alleen is het vaak lastig om er achter komen waar jij nou precies enthousiast van wordt!

Ik hoop echt dat ik je wat geholpen heb, en dat je goede keuzes maakt!

Good luck with that!ย โ™ฅ

Liefs, Marinda

 

 

Reageer op dit artikel

7 Reacties op "Wat wil ik met mijn leven…?"

Abonneren op
Sorteren op:   nieuwste | oudste | meest gestemd
annelynn98@hotmail.com'
Gast

Hoi, naar welke opleiding op het Cibap heb jij gekeken? Ik ben daar namelijk zelf ook naar aan het kijken ๐Ÿ™‚

annelynn98@hotmail.com'
Gast

Haha daar ben ik ook naar aan het kijken ๐Ÿ˜€
Ze hebben die opleiding ook op het grafisch lyceum in Utrecht en daar ga ik zaterdag kijken ๐Ÿ™‚
Ga jij die opleiding volgend jaar doen? Of weet je dat nog niet zeker?

annelynn98@hotmail.com'
Gast

Ik heb me ook al opgeven bij het cibap maar als het op het grafisch lyceum hetzelfde is doe ik het daar dat is voor mij dichterbij ๐Ÿ™‚
Komt wel goed joh! ๐Ÿ™‚ Jij ook succes!

trackback

[…] Een poosje geleden โ€˜verteldeโ€™ ik jullie al iets over wat ik wil met min leven, en in dit artikel wil ik jullie graag vertellen hoe het inmiddels met de toekomst plannen gaat! Als je mijn eerste artikel over wat ik wil met mijn leven nog niet gelezen hebt en dat wel wil lezen, klik dan even hier! […]

wpDiscuz